Saturday, November 19, 2011

Segan.

aku tanya kenapa tak datang jenguk aku terima ijazah.
jawabnya segan
ringkas
mudah
metafora beralgebra.

aku melopong
bingung

aku harap jawapan kau suatu gurauan
main main saja
kau tampar muka aku
meleretkan senyuman yang meruntun jiwa aku suatu tika dulu
hei ketam, i gurau je lah.
sorry, i tak dapat datang. sorryyyyy tauuu..alololoohhh..
i janji, i belanje u makan steamboat eh, eh ketam ehh..hihik ^^

jauh, jauh sama sekali

jauh sangat aku mengelamun
mengelamun bnde yang tak berlaku
selalu menjadi pengharap
menagih perkataan maaf terpacul dari mulut kau
berkicap saja lebih, terlebih mungkin.

aku tahu,
aku bukan artis yang kau puja
aku bukan akhil hayy
aku bukan jurukamera handal
aku bukan player rugby
aku bukan hero
aku bukan joki motor yang kau kata kacak tempoh hari
aku bukan A.Y

aku bukan siapa siapa
aku hanya manusia yang dilabelkan sebagai ketam.

kalau tiada maaf, sekurangnya aku tahu sebab kenapa kau segan sangat.
tapi hanya satu jawapan kau bagi.
SEGAN.






Thursday, November 17, 2011

Jodoh di tangan tuhan

Hai abang Senior ^^

Kalau aku tahu kau jodoh, sumpah aku kejar kau sampai dapat.
Maka hatiku tak sengsara;
Sampai sekarang aku tak tahu. Aku hanya mampu persoalkannya tiap kali termenung.
Bila aku termenung je, aku ngada-ngada nak ada soalan.
Beraneka jenis soalan menjalar-jalar di fikiran seperti ular-ular yang saling bergesel sesama mereka,
ada masanya terbelit di hati. Pedih.

Kenapa aku nak kusut-kusut pasal kau?
kenapa ?
Entah, aku tak tau.
Aku rase kau pon tak tau. Kalau aku tau maknanya aku memang power.
Tapi hal hal canggini memang aku kayu.
Jangan tanye aku kenape.
Kalau setakat gentel bola dua tiga orang lepas tu rembat, itu aku power lah.

Bila kau ajak aku jumpa, kemain eksaited aku rasa.
Nyaris-nyaris aku nak baling joystick kawan, (tengah galak lawan FIFA 2010 masa tu),
aku kalah terok.
5-2.
Padahal aku guna Barcelona, first time aku kalah guna Barca.
Terok aku kena bahan dengan Badrol. Seronok betol Badrol masa tu.
 *first time menang lawan PES dengan aku*
Hina.
Malu.

Sekarang dah lewat sangat ni,
aku mengada ngada bersengkang mata pulak.
Rindu agaknye, mungkin.
Bila tanya hati, hati tak berkata sepatah.
Diam.
Bisu.
Buat tak tahu je bila ditanya.
Bodoh.

Aku nak tidur.
kalau aku diberi kuasa untuk mimpi apa yang aku nak.
Aku nak mimpi makan steamboat dengan kau.
Please.

Selamat malam Serunding.

Si Lembap.






Kenapa susah sangat

............

Monday, June 6, 2011

Harapan makwe 2

Ade sorang perempuan tibe tibe datang dari belakang mencuit bahu gua seraya gua menoleh ke belakang untuk mengetahui siapa gerangan yang mencuit bahu gua tadi .  Tibe tibe gua terpinga pinga kerana muka perempuan tersebut ade iras iras perempuan dalam Harapan makwe 1. Lalu gua tnye la apehal ?
perempuan itu lempang muka gua seraya berkata. '' lu nak mati ke ? ''

Sunday, June 5, 2011

Harapan makwe 1

Gua harap ade la perempuan datang tibe tibe datang depan gua marah marah dan lempang muka gua tak pasal pasal. Muka terase sakit, buat buat tak sakit sebb tengok perempuan tu cantik jelita. :D

*woih, gua dah pandai menggedik. pegi mampos lu orang nak cakap ape, kbai. muacks.

Saturday, May 28, 2011

gua tak faham

lu orang ade perasan tak? mostly perempuan yg minat bola sumenye fans Mancestah united. name player pon tak kenal, ade tu " eh mane ronaldo? die tak maen ke?? alaa..." Hoih. What the Shit??
.
.
.
.
Gua tak faham.

* Congrats Barca, Messii messiii.. u are monkey hoyeah!!!!

Tuesday, May 3, 2011

Makcik Saodah part 1

hari ni aku cerita sikit pasal makcik saodah. lame dah orang tua ni hidop, panjang betol umur dia. mungkin setiap kali dia datang mana-mana tempat, contohnya pergi pasar nak beli ikan pastu balek rumah masak asam pedas, pergi kedai kopi sembang2 brado sambil main dam haji, pergi sportplanet senawang maen futsal ngan kawan kawan  dia, pergi rumah Hagemaru maen dota, pergi big bundle ngan si Barney, pergi minom cendol seringgit kat kedai pak man soto, mesti ade orang bercerita atau mengumpat pasal makcik Saodah, bila makcik Saodah sampai je kan, "eh, dah sampai dah orang tua ni, panjang umur die. kihkih..'', lepas tu ade plak malaun lain menyampuk, '' makcik saodah hoi...lame tak nampak? makin lentik plak saye tengok.hahaha!''. sah nak kene lempang malaun tu. bangang tak bertempat, umur makcik saodah dah nak dekat 80 lentik ape? Haaa..aku rase sebab tu  la umur makcik saodah ni panjang, sihat walafiat sampai le sekarang ni. 


makcik saodah ni tinggal kat Sapporo(http://www.google.com.my/search?aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=sapporo). lame dah sejak die kawen dengan cikgu karim dulu. makcik saodah ni pandai buat karipap. sedap karipap makcik saodah. paling sedap karipap inti sardin. dulu sebelum aku dapat melanjutkan pelajaran ke menara gading, selalu jgk aku tolong makcik saodah lipat karipap. dari pukul 8 sampai pukul 10 malam. sambil sambil tengok berita kat tv3. selalunye aku bukak berita tv3 tak sampai 5 minit pastu aku tukau channel lain. bosan, cerita politik kotor je manjang. eskay martin main sumpah2 lah, kantoi video lah ape lancau lagi lah.kol 8 lebeh baru aku bukak tv3 balek, tu pon sebab nak tgk berita sukan. makcik saodah dah lame perhati, tapi die wat senyap je. ok sambung cerita karipap, selalu paling koman pon adela 100 biji karipap aku berjaya lipat. makcik saodah bagi aku upah lima posen untuk sebiji karipap. kalau hari malam selalunye aku tak ke mane pon selain tolong makcik saodah lipat karipap. kalau makcik saodah kate malam tu offday, aku lepak rumah je urut kaki ayah sambil tengok berita -.-'' haih.


p/s: berita sekarang dah takde cerite lain ke nak sembang???
makcik saodah pesan jangan mandi lepas makan nanti perot buncit.



Sunday, May 1, 2011

Terfaktab: Hal Cemburu Pulak Dah!

Terfaktab: Hal Cemburu Pulak Dah!: "Gambar hiasan. 'Hai awekku. Aku ada di sini.' Gua pernah jumpa/dengar/kenal dengan lelaki yang kuat cemburu nya dengan makwe dia. Cembur..."

8 cerita si KETAM

  1. balek rumah lambat dan teros cari katil. tido
  2. dapat beli baju bundle yang serius cool.
  3. dapat baring atas perot kawan. HAHA
  4. mandi yang serius shit lama. hilang segala kerisauan.
  5. jumpe orang yang serius LOL lawak. HAHAHA!!
  6. puas hati lepas makan.
  7. hari rase sempurna dapat minom nes tarek gelas besar.
  8. realizing everything is going to be okay :)

* saya si ketam, kuat menggelabah :)HAHA

you are the winner, don't think you are such a loser.

Life's too awesome to waste your time thinking about someone who doesn't treat you right.


*you know my name, not my story. there is more to me then you will ever know*

Thursday, April 28, 2011

hari ini aku tak buat tahi, mission berjalan lancar.

hari ni gua tak buat tahi sendiri
cuma bartahi lembu depan laptop
pagi bab 1
tgh hari sampai petang bab 2
belom habis habis lagi
jari jari gua dah letih menaip..menaip..menaip..
tak tau bila nak siap
bernanah woi. why the fuck *ayob, pinjam ayat kau. huahauah..

selain bertahi lembu bersama laptop
basikal gua kembali ke pangkuan
gua sangat gembira
gua peluk beliau, name beliau shimano.
dah berkarat beliau
sedih gua tengok
petang tu teros gua bawak die pegi jenjalan satu paris
gembira sungguh beliau 
takkan gua lupa saat saat gua bersama beliau
ksian gua tgk, tongkat beliau nak tercabot
kusut pulak gua tgk tongkat tu
gua cabot kan aje. haha puas hati.
jgn sedeh shimano, nnti gua gantikan yg baru.
nnti gua tacap lu kasi cantik
lu jgn risau!!!!

Tuesday, April 26, 2011

Futsal dengan kawan kawan :)

 P/s : 2 month left, cari duet cari duet!!! next, pulau perhentian (:

Thursday, April 7, 2011

Kekejangan



Minggu ni gua rase sgt kejang. Badan busuk. Melekit. Mate letih. Penat.penattt!!! baju dah 2 bakul tak basoh. Bilik selerak. Bersepah. T-shirt dah habes. Semua pon belom basoh. 2-3 hari pakai t-shirt yang same je. Lantak la, pegi mampos. Bnyak misi yang belom disetelkan lagi. Eh tensen plak aku macam ni. Ntah bile asek nak macam ni je. Petak jugak aku rase. Tiap tiap hari asek menatap bende menatang ni..

ape name menatang ni? Haa ni la die metal-oxide semiconductor field-effect transistor. Penjang bebeno plak name die kan. Para cendekiawan panggil menatang ni MOSFET. Nama melayu die tak dapat dikenal pasti. Haihh..leteh la aku tiap tiap hari menatap bnde alah ni.
Akhir2 ni emosi aku terganggu. Tak bole nak kawal. Semua angkara die ni. Sebenarnye ni la projek semester akhir aku. Semua org ingat aku nye projek ni senang. Sbb aku nye projek research pasal software je. Ade tu sampai sorang mmber ni ckp kat aku, “eleh pek, lu pnye projek senang nak mampos kau tau, sambil makan nasi lemak pon bole siap. Hahaha!!!”. Puih la kau senang,hahaha.. susah kau tau. Projek aku bukan ade coding pon bole download sesuke hati kat tenet. Tak bole baring2 kat rumah.
Macam celake susah. Nak kena blaja nama nama kimia tak pasal pasal. Boron la phosphorus la, arsenic la, tah ape kejadah lagi. Haizzz..bnyak jgk aku dah belajar pasal bnde ni. J
Orang cakap nak seribu daya tanak seribu dalih. No pain no gain. Sakit sakit dahulu senang senang kemudian. J

Perbualan aku dngan supervisor:


HAHA. Apeketam.

Wednesday, March 23, 2011

pagi tadi gua call mr wong. 8 45am.


gua : aa..hello..mr wong?'


mr wong : yes?


gua: my name sufi, student from uthm. 


mr wong: ahaa...


gua: aaa..actually i want to ask you about the sentaurus TCAD (software).


mr wong : o i see..aaa, mcm ni la. act i sdg driving odw to my office. i call u back ok.


gua: o o ok -,-''

Monday, January 31, 2011

Cassandra

Pagi tu gua bangun awal
hanye berkain pelikat teros mencapai tuala kt tepi pintu
memang selalunye beliau tersangkut kat situ
gua teros menciom bau beliau
masih oke lagi walaupon sudah 3 minggu gua tak campak beliau ke dalam washing machine
Sniff sniff
masih berbau softlan lagi..
gua tak fikir panjang teros meneroskan niat ingin ke bilik air..
sblom itu gua perlu masok ke dalam lif dan menekan butang basement
sebab bilik air rumah gua terletak di aras bawah..

Tingg.!!!.lif itu berbunyi..
menandakan gua sudah berada di aras bawah
lalu pintu lif terbuka utk gua keluar dari situ..
jarak antara lif dengan bilik air tak berape jauh.
hanye selangkah dua dah sampai..
gua melangkah masok ke bilik air dengan kaki kiri 
sambil membace doa memasuki tandas yg telah gua hafal
mase kt kelas fardhu ain dulu..

selesai membace doa (dalam hati, mane bole bace doa kt dalam tandas)
gua mencapai berus gigi berwarne biru cair
yang sudah tersisip rapi di tepi cermin sejak malam tadi..
gua pon perhatikan susuk tubuh beliau.
"Cis, hodoh nye rupe kau!!" tiba2 gua berkate seorang diri
dgn nada suare yg perlahan
takot malaun2 lain terjage, kantoi plak kegiatan gua bangon awal pada pagi itu.
Huh,buruk sungguh rupa beros gigi gua ni
dah lusuh telan dek zaman, berusnye pon bagai hidop segan mati tak mahu..
lalu gua pon berkata dalam hati,
" kalau aku teroskan jugak menggunakan perkhidmatan beliau, mau haus gusi aku dibuatnye..".
"Hihi", gua ketawe sorang diri.
dengan tidak semena-mena timbul perasaan prihatin dalam hati gua.
tanpa berfikir panjang,
gua teros pasang niat ingin menggantikan beros gigi yg baru.
salah gua jugak beliau menjadi sebegitu rupa
dek kerane gigi depan gua jarang jarang.
hihi..











Sunday, January 30, 2011

Melodisaster

akhir akhir ni ramai plak mmber2 skolah gua dulu yg nak kawen
yg dah ade anak kecik pon ade..
Uyaii..pantas jugak dorang buat job. haha

baru baru ni buah hati gua time sokolah dulu nak kawen dah..
dalam hati, hanye gua dan tuhan je yg tahu..
sentap wehh..sentap..
luluh hati gua bile dapat tahu berita tersebut.
apekan daya, dulu time skolah gua langsi sgt
nak tegor perempuan pon malas
buat hal sendiri je 
nak menjage reputasi sebagai seorang pelajar yg langsi pnye pasal
sekarang gua nak menyesal pon tade guna
nak menanges menonggeng kt bilik sorang sorang..woi gile ke??
langsi neva cry.. wah!

esok sambong...