Monday, November 8, 2010

Aku suka bahan kawan kawan. kawan kawan pon suka bahan aku. HAHA

Aktiviti membahan ni aku rase sgt bagos.Mengisi maktu terluang dan menyeronokkan.Lepak lepak minom ade je cerita nak membahan. Tolong, ni sume kerje gile. Pantang duduk ramai ramai bukak cerite ntah ape ape, gelak manjang.KAHKAHKAH!!! Lagi best, duduk, menung, takde cerite nak bahan. pastu tetibe dah gelak.HAHA!
Tp serius best ade member bole bahan bahan ni.aku memang suke dorang bahan aku. sebab aku mmg suka bahan orang. so ape aku kesah. HAHA. kau nak bahan aku, haa..bahan lahh..bahan2. aku tggu korang puas bahan aku dulu, sambil2 aku tgh cari idea baru aku bahan korang balek. Hahaha..
aku makhluk hidong besar, celake ade orang dah menyedari kewujudan hidong aku yg cute ni. haha so hidong aku ni dah jadi subject utama jika mereka dalam kekusutan idea nk bahan aku.


contoh:


Atap: hidong apek boleh masok 2 biji bola golf.
Cicok: hidong apek mcm highway karak
Abu: hidong apek mcm serombong kapal


Ni baru segelintir contoh2 yg sempat aku ingat, bnyak lagi ni. HAHA. tp korang jgn seronok sgt dengan aktiviti duniawi ni. dalam pale hotak aku bnyak idea aku nk bahan korang, tunggu. tak sempat je aku nak mengutarakan idea2 tersebot.


Ini email aku kpd mr wong:




Hello mr wong,

im student from johore, malaysia. i want to ask u about my final year project. i have to design and simulate PMOS using Sentaurus and Silvaco TCAD. my problem is i do not know how to use the sentaurus. ive heard that u are expert in this software.Is it the sentaurus has many ways that i can design the pmos which mean i can either choose SWB, SDE or etc. or i have to design it step by step which mean i have to use SWB first then SDE and so on. I dont any experience in using the sentaurus.

I hope u can understand and can suggest to me some tutorial that i could have idea to design the pmos.

TQ.




Mr wong balas:


Hi,

May I know from which University you from?
You can design a PMOS using Sentaurus by the following step,
1.       Develop the PMOS structure either using SProcess or SDE, in SProcess you need to define all the proper process step, however in SDE you can just draw the structure interactively.
2.       Process to SDevice to extract the electrical characteristic of PMOS.
3.       Result can be shown in Tecplot_SV and Inspect.


Thanks.

Regards,
Wong








    

5 comments:

  1. wong ni siapalah?
    kuat bahan ni woooh.
    ngaaaa

    ReplyDelete
  2. sumpah hidung apek besar...tak tipu!!

    ReplyDelete
  3. Aktiviti membahan sudah menjadi rutin harian.
    Lebih eloh membahan drpd membaham.
    TQ

    ReplyDelete