Thursday, November 25, 2010

Pocah Poghut Baco Haaa..

Pagi tu pagi Senayan . Mak ngan abah den takdo kek ghumah . Gi motong gotah kek kobon gotah. Ting ga den, uwan den ngan adik den yang umo lapan taun yo kek ghumah.

Te tibo yo dapo ghumah jighan den molotop!!!. Be lango ngan kuali tohumban kek pintu paga. Uwan den yang tongah ngojoan kekabu tu, dek tergamang eh, biji kekabu di teghajang eh . Lobih sogonggam kekabu di kunyah eh. Den ngan uwan den bekoja nak nolong an jighan den. Umang aii, api nenek moyang bosa eh. Jangan kan nak nolong , dokek pun paneh . Tak ditolongkan jighan, kuk ditolongkan, awak lak moda . Den ngan adik den pun bertinggung lah kek pintu paga nunggu an api padam. Jighan den tah apo lah kabaan eh. Kok idup, ado lah. Tak lamo tu, jighan den pun balik. Ghupo eh dio gi bonda tengok anak eh tangkap ikan. Pueh den kobaan dapo eh tebaka, tak diapik eh . suko bona anak eh dapek ikan bosa. Polak nyawa den.

Yo tak yo, den pun balik ghumah . Kojap tu, den dongar jighan den meghaung . Baghu perasan lah tu . Agak eh, dio nak masak ikan, gi dapo tengok dah hanguh. Kang kok dio datang ngadu kek ghumah den, mau yo den ghembat eh. Pueh den kobaan tadi .

Tu lah cito sederhana ngoghi yang den tengok. Tapi tu pun dah lamooo. Maso den kocik. Tu pun uwan den yang cito.
“KOK MONGAK WAN DEN, MONGAK LAH DEN”

Monday, November 8, 2010

Aku suka bahan kawan kawan. kawan kawan pon suka bahan aku. HAHA

Aktiviti membahan ni aku rase sgt bagos.Mengisi maktu terluang dan menyeronokkan.Lepak lepak minom ade je cerita nak membahan. Tolong, ni sume kerje gile. Pantang duduk ramai ramai bukak cerite ntah ape ape, gelak manjang.KAHKAHKAH!!! Lagi best, duduk, menung, takde cerite nak bahan. pastu tetibe dah gelak.HAHA!
Tp serius best ade member bole bahan bahan ni.aku memang suke dorang bahan aku. sebab aku mmg suka bahan orang. so ape aku kesah. HAHA. kau nak bahan aku, haa..bahan lahh..bahan2. aku tggu korang puas bahan aku dulu, sambil2 aku tgh cari idea baru aku bahan korang balek. Hahaha..
aku makhluk hidong besar, celake ade orang dah menyedari kewujudan hidong aku yg cute ni. haha so hidong aku ni dah jadi subject utama jika mereka dalam kekusutan idea nk bahan aku.


contoh:


Atap: hidong apek boleh masok 2 biji bola golf.
Cicok: hidong apek mcm highway karak
Abu: hidong apek mcm serombong kapal


Ni baru segelintir contoh2 yg sempat aku ingat, bnyak lagi ni. HAHA. tp korang jgn seronok sgt dengan aktiviti duniawi ni. dalam pale hotak aku bnyak idea aku nk bahan korang, tunggu. tak sempat je aku nak mengutarakan idea2 tersebot.


Ini email aku kpd mr wong:




Hello mr wong,

im student from johore, malaysia. i want to ask u about my final year project. i have to design and simulate PMOS using Sentaurus and Silvaco TCAD. my problem is i do not know how to use the sentaurus. ive heard that u are expert in this software.Is it the sentaurus has many ways that i can design the pmos which mean i can either choose SWB, SDE or etc. or i have to design it step by step which mean i have to use SWB first then SDE and so on. I dont any experience in using the sentaurus.

I hope u can understand and can suggest to me some tutorial that i could have idea to design the pmos.

TQ.




Mr wong balas:


Hi,

May I know from which University you from?
You can design a PMOS using Sentaurus by the following step,
1.       Develop the PMOS structure either using SProcess or SDE, in SProcess you need to define all the proper process step, however in SDE you can just draw the structure interactively.
2.       Process to SDevice to extract the electrical characteristic of PMOS.
3.       Result can be shown in Tecplot_SV and Inspect.


Thanks.

Regards,
Wong